top of page
foggy-forest-mystery-f...andscape-1149180.jpg

IDÉZETEK

„Fejlődésünk hasonlít egy pillangóéhoz. Meg kell halnunk, és újra kell születnünk, mint ahogy a pete meghal, és hernyó lesz belőle; a hernyó elhal, és báb lesz belőle; a báb elhal, és ekkor születhet meg a pillangó.”

„A folyamat hosszú, a pillangó pedig csak egy vagy két napig él. De a kozmikus cél beteljesült. Ugyanígy van az emberrel is. Le kell rombolnunk ütközőinket. A gyerekeknek nincs; ezért kell olyanná válnunk, mint a kicsi gyermekek.”

(Gurdjieff, Prieuré, 1922. június 2.)

 

„Amikor tanulunk csakis a saját gondolatainkat hallgatjuk. Ezért aztán csak akkor hallhatunk meg új gondolatokat, ha új módszerünk van a hallgatásra és a tanulmányozásra.”

 

(Gurdjieff, London. 1922. február 13.)

 

„Amikor a test fellázad a munka ellen, hamarosan fellép a fáradtság. Ez azonban nem a megfelelő időpont a pihenésre, mivel ez a test győzelme lenne.”

„Ne akkor pihenjenek, amikor a test kívánja, hanem amikor gondolatban tudják, hogy pihenni kell, akkor tegyék meg. Ehhez az kell, hogy ismerjék és meg tudják különböztetni a test és az elme nyelvezetét, valamint, hogy őszinték legyenek.”

(Gurdjieff, Prieuré, 1922. március 25.)

IMG_20200826_173655.jpg
bottom of page