top of page
1115750.png

AZ ISMERETLEN ENNEAGRAM

Enneagram.png

Az Enneagram ősi szimbólumát hosszú évszázadok során titokban tartották. A XX. század elején elsőként Gurdjieff adott róla információkat tanítványainak Moszkvában. Miután Ouspensky 1949-ben megjelent könyvében[1] ezt nyilvánosságra hozta, az Enneagram ábrája, világszerte ismertté vált bizonyos körökben. Legtöbben a pszichológiai megközelítésű személyiségtípusokat tartalmazó rendszer alapján ismerik, amit a személyiség fejlesztésére alkalmaznak. Habár egy ilyen rendszer hasznos lehet az önismeret terén, az Enneagram sokkal mélyebb jelentést és lehetőségeket rejt.

Alapvetően egy olyan szimbólumról van szó, ami a világ teremtése és fenntartása alapvető törvényeinek, az úgynevezett Három és Hét törvényének[2] állandó hatását fejezi ki mindenben, ami létezik. Az Enneagramot élő egészként és mozgásában kell tudni átélni és nem csak átgondolni. Képviseli a végtelent, a végest, vagy másképp mondva az állandót és a változót, és egyiket a másikkal összekötő mozgási folyamat pillanatnyi állapotát.

Az ember maga is egy Enneagram, melyben a különböző szintű energiák a törvények alapján alakulnak át finomabból durvábba, és durvábból finomabba. Ezért egy elmélyült belső figyelem fel tudja ismerni önmagán belül az evolúció és az involúció törvényeit. Például egy meditáció vagy egy szemlélődés során meg lehet nyílni egy olyan, sokkal finomabb gondolati világra, amihez például az Enneagram szimbóluma is tartozik.

Az Enneagram, mint a többi nagy szimbólum, nem az ember közönséges gondolati szintjéhez szól. Hogy meg tudjuk közelíteni, egy olyan tanulmányozás szükséges, ami az egész lényt mozgósítja. A nyugati világban uralkodó csupán intellektuális megközelítés így természetesen zsákutcába vezet, habár az Enneagram értése megkíván egy komoly gondolatbeli felkészültséget is.

Az igazi segítséget ilyen irányba - a Gurdjieff hozta elvek alapján - felépített belső munka adja. Gurdjieff például külön mozgásgyakorlatokat adott tanítványainak ahhoz, hogy az Enneagramot a test révén is meg tudják közelíteni. Ennek a belső munkának a felépítése az „ember harmonikus fejlődésére” irányul, ami mindhárom központját – a gondolatit, az érzelmit és a mozgásit - egyszerre érinti.

Habár az Enneagram alapvetően ismeretlen marad, bizonyos oldalai egy ilyen belső munka révén megnyílnak és segítséget nyújtanak az értés és ezen át az ember harmonikus fejlődésében. Ez egy igazi kozmikus távlatot nyit meg.

 

(Hollán László, 2018 november)

 

[1] Ouszpenszky: Egy ismeretlen tanítás töredékei.

[2] Ahhoz, hogy hitelesen lehessen beszélni róla, már ismerni kell ezeket a törvényeket úgy elméletben, mint gyakorlatban.

bottom of page