top of page

Gurdjieff International Review 1993

Belzebub elbeszélései unokájának

A. L. Staveley gondolataival

Gurdjieff munkája, a tanítása nem céloz meg mindenkit – a könyve se mindenkihez szól. A könyvet és a tanítást is azoknak szánták, akik tudják és fogják is használni.

Az általunk ismert világ, a civilizáció gyorsuló  ütemben esik darabjaira. A bolygó, beleértve az emberiséget is fenyegetett, mégis mindenfelé tehetetlenséggel teli. Sok ember, beleértve azokat is, akik érdeklődnek Gurdjieff tanítása iránt felfogják, hogy valami újra van szükség az életükben, és hogy ez a „valami” elsősorban az Ember belső életében követel meg egy átalakulást, azonban tud és kell is, hogy egy nagymértékű változást eredményezzen az ember külső életében.

 

„Javítsad ki a múltat, készítsd elő a jövőt” mondja nekünk Gurdjieff, és ad ehhez egy ügyesen rejtett nagy tudást, aminek megfejtéséért meg kell küzdeni, felnyitva új utakat valaki gondolkozásán és érzésén keresztül a folyamatban. A kozmosz, a múlt és a jövő egy nagy tudása és azé, hogyan fogjunk neki egy új világ felépítésének. Azonban mindezeken felül bevezetés a Tudat és a Kölcsönös Fenntartás egy döbbenetes elképzelésébe.

Az első, a Tudat isteni indíttatása, a Teremtő képviselőjének lehetősége bennünk, ami még elrejtve létezik az emberek tudatalattijában és ami, mint a mindennapi tudatosság egy aktív tényezője az emberiség fejlődésében egy nagy előrelépéssé válhat.

A második alapvető behatás, amit valóságosan szükséges megérteni a Kölcsönös Fenntartás elképzelése. Az Univerzumban minden valami másra támaszkodik, és valami mást fenntart – egy világ távol az ökológia korlátozott fogalmaitól. Emberségünk felelősségét nem szabad és nem is hagyhatjuk figyelmen kívül figyelmen kívül hagynunk.

Ez a könyv útmutató a valódi emberré váláshoz. Gurdjieff azt javasolja, hogy olvassuk ezt a Könyvet újra és újra sokszor.. Olvassuk hangosan, másokkal és olvassuk egyedül, magunknak.

Még ha harmidnszor vagy ötvenszer olvassuk is, minden alkalommal találni fogunk valamit, ami korábban hiányzott – egy mondat, ami nagy pontossággal ad választ az évekkel korábbi kérdésedre – egy kapcsolatot a könyv egy teljesen másik részével. Végül is fel fog épülni a valódi gondolatok egy hálózata, ami a saját tudásod lesz, nem átvett, azonban felbecsülhetetlen, az értésért folytatott saját küzdelem nehezen megérlelt gyümölcse.

bottom of page